Consells per a mantenir una boca sana

Taula de contingut

Consells per a mantenir una boca sana

Molts pacients ens pregunteu quin raspall s’ha d’utilitzar a casa per mantenir una boca sana i així evitar l’aparició de caries o inflamació a la geniva (gingivitis o periodontitis). A Vilarrasa Clínica Dental ho expliquem als nostres pacients quan ens ho pregunten però sobretot el dia de la higiene dental ho recalquem molt. En aquest blog us ho expliquem:
 1. Raspall elèctric/manual
  Si t’has estat raspallant les dents tota la vida amb el raspall manual i la teva higiene és correcte i l’estat de les genives es l’adequat, pots seguir raspallant-te amb el manual. Si tens les genives sensibles, potser et cal un raspall manual amb els filaments suaus. És molt important la tècnica de raspallat – recomanant la tècnica de Bass i la freqüència i duració (dos cops al dia durant 2 minuts).
  Ara bé, si tens dificultats per raspallar les dents i la teva higiene oral no és adequada, recomanem sens dubte el raspall elèctric. Estudis recents demostren que és més efectiu a l’hora de controlar els nivells de placa bacteriana i inflamació gingival. El més important d’un raspall elèctric és que disposi de sensor de pressió per evitar les recessions gingivals i que el capçal del raspall s’adapti a les teves necessitats. La tècnica de raspallat també canvia – caldrà raspallar dent per dent deixant el raspall reposi entre la dent i la geniva i sense oblidar-se de les cares de contacte de les dents.
 2. Fil dental o raspall interdental
  Molts pacients es raspallen les dents correctament però no fan servir el fil dental i raspall interdental de manera habitual. I realment el fil dental o el raspall interdental són indispensables per a prevenir les caries entre les dents i la inflamació de la geniva. El fil dental s’utilitza habitualment quan no hi ha espais oberts (o negres) entre les dents mentre que el raspall interdental es recomana quan hi ha un espai entre dents ocasionat per la pèrdua d’os i de geniva.  Recomanem utilitzar-ho un cop al dia.
 3. Colutori
  Sempre expliquem que fer glopejos diàriament d’algun col·lutori desinfectant pot complementar la higiene però en cap cas és un substitut a tot el que hem explicat prèviament. Glopejar productes desinfectants ens permet netejar no només les superfícies de les dents sinó també reduir la carga bacteriana de reservoris de bactèries com la galta, les amígdales o la llengua. Els col·lutoris recomanats per fer-ne un ús diari no solen presentar efectes adversos locals destacables i es poden utilitzar amb tota seguretat. Ajudaran també a tenir la boca molt més fresca.

Esperem que aquestes línies siguin útils per a que puguis mantenir la teva boca amb salut! Qualsevol dubte que t’hagi quedat, estarem encantats d’atendre’t a la clínica i resoldre-ho. Destacar finalment que els pacients portadors d’ortodòncia, implants dentals o pròtesis fixa necessiten unes instruccions una mica diferents que explicarem en un altre post tan aviat com puguem.